Ciasto bakaliowe "złota jesień"
Przepyszne ,miękkie i wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów , jabłek i bakalii. Najsmaczniej smakuje jesienno-zimową porą.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
pół szklanki rodzynek
0,5 szklanki różnych bakali (np,suszone morele, żurawina i skórka pomarańczowa)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta
1 łyżka margaryny.
Sposób przygotowania przepisu:
1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do białości. Dodaj olej, mąkę proszek i sodę. wszystko wymieszaj.2. Bakalie zalej ciepłą wodą aby namiękły i odlej wodę. Orzechy drobno posiekaj.
3. Jabłka obierz, pokrój w większą kostkę i wymieszaj z cynamonem. Dodaj do ciasta.
4. Dodaj resztę składników i wymieszaj
5. Formę posmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wyłóż i równo rozsmaruj.Forma o wym. 25cm/30 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz