sobota, 22 sierpnia 2015

Pieczywo

Chleb ARBUZ

Smaczny i kolorowy chlebek, który zachęci nasze maluszki do zjedzenia z dżemikiem, nutella czy miodkiem.


składniki:
450g mąki
2 łyżki roztopionego masła
duża szczypta soli
150 ml letniej wody
1 jajko

Zaczyn drożdżowy:
30g drożdży w kostce
1 łyżka
100ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki

dodatkowo:
żurawina lub małe rodzynki (jako pestki)
barwnik spożywczy w proszku czerwony i zielony  (NA CZUBKU WYKAŁACZKI)

WYKONANIE:
 Mleko podgrzewamy ,wlewamy do miski, rozkruszamy drożdże i dodajemy mąkę z cukrem. Wszystkie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie po wyrośnięciu dodaj je do miski z 300g mąki ,dodaj wodę, masło. Jajko roztrzep i wlej 3/4 jajka,a resztę pozostaw do posmarowania wierzchu chlebka.
Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dużej części dodaj rodzynki i czerwony barwnik,który można wcześniej rozpuścić w 1 łyżeczce ciepłej wody (Ciasto będzie lekko kleiste aby barwnik nam się rozpuścił,a później dosypiemy resztę mąki)


Następnie jedną część dzielimy na 2 części jedną większa drugą troszkę mniejszą. Do większej części dodaj zielony barwnik i wymieszaj, a 3 mała część pozostaje bez zabarwiania.
Teraz dosypuję resztę mąki do naszego ciasta aby było bardziej elastyczne i zwarte.


 składanie: Ciasto czerwone rolujemy w długi gruby wałek, następnie jasne ciasto rozwałkuj i nałóż na czerwone ciasto dokładnie zawijając dookoła. Posmaruj je odrobina mleka aby się warstwy skleiły. Ostatnim etapem jest rozwałkowanie zielonego ciasta, którym owiniemy przygotowany chlebek.Pozostaw w formie do wyrośnięcia na około 15-20 minut i posmaruj wierzch pozostałym jajkiem.


 Tak przygotowany chlebek pieczemy w korytku o długości ok 30cm/12cm przez 50-60 minut w 180 st.



4 komentarze:

  1. Super chlebek :) nie wiedziałam że masz takiego bloga :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu mój blog jeszcze nie funkcjonuje tak jak powinien bo uciekły mi przepisy, strony się rozjechały, a mój informatyk nie ma czasu aby wpaść :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takiego chlebka nie jadłam i nie piekłam :)
    Piękny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje , a ile frajdy sprawił mojej córeczce :)

      Usuń