poniedziałek, 20 czerwca 2016

Konfitura truskawkowo-poziomkowa

Połączenie truskawek z poziomkami powoduje zupełnie inny smak dżemu truskawkowego, nabiera aromatycznego smaku z nutką poziomki.


Składniki

2 kg truskawek
0,5 kg poziomek
3 żel-fiksy
1,5 kg cukru
0,5 sparzonej cytryny
Owoce dokładnie oczyszczamy pod wodą oraz z szypułek. Truskawki wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i żel-fiks. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie dopiero dodajemy poziomki , wkrapiamy sok z cytryny i gotujemy około 15 minut. Jeśli dodamy wcześniej poziomki to owoc może nam się rozgotować. Gotowy gorący dżem przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Po napełnieniu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz