Pierogi z borówkami
Przepis:
składniki:
Ciasto:
123g serka mascarpone
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
ok 1 szklanki ciepłej wody lub mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli.
Dodatkowo:
borówki
cukier
jogurt z owoców leśnych do polania
duży garnek z gorącą wodą + 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
|
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i opcjonalnie dolewamy ciepłe
mleko. Jak już wszystko się połączy powinno powstać jednolite i gładkie
ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie odchodzi od dłoni dosyp
odrobinę mąki, a jeśli jest zbyt twarde dodaj jeszcze opcjonalne mleka.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Powinno odchodzić od dłoni. |
|
Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 3mm podsypując mąką pszenną, aby ciasto nam nie przywierało do stołu i wałka. Na rozwałkowanym cieście wykrawamy kółka.
Na każde wycięte kółko z ciastem nakładamy borówki i pół łyżeczki cukru.
Za pomocą specjalnego urządzenia zlepiamy pierogi. Można również ręcznie dowolnym stylem.
Pierogi wrzucamy do gotującej wody z 2 łyżkami oleju. Gotujemy 3-4 minutki od wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzamy pierogi.
Podajemy z cukrem i polane jogurtem. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz