środa, 5 sierpnia 2015

Zupy:

Zupa owocowa

Składniki

0,5kg różnych owoców wiśnie, porzeczki, maliny
1 słoik dżemu np.wiśniowego
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie kisielu wiśniowego
2 litry gorącej wody

Kluski:
1 jajko
3-4 łyzki mleka
3-4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli


Wykonanie: Do garnka wlej 2 litry gorącej wody, dodaj owoce, dżem i cukier. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.
Kisiel rozpuść w zimnej wodzie i wlej do gorącej zupy delikatnie mieszając.


Lane kluski: do miseczki wbij jajko, dodaj mleko i mąkę. Ciasto powinno być bardzo gęste. Jeśłi jest za rzadkie dosyp jeszcze mąki, a jak zbyt gęste to dolej mleka.

Ciasto na kluski za pomocą łyżki wkładamy na gotującą się zupę. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz