wtorek, 21 lipca 2015

Pierogi

Pierogi z jagodami

 Składniki:

 500g mąki pszennej (około 3 szklanki)
250ml ciepłego mleka
1 duża łyżka roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli

nadzienie:
JAGODY+cukier

Dodatkowo:
Duży garnek z gorącą woda
3 łyżki oleju.

Sposób wykonania:

 Mąkę przesiewamy na stolnicę , robimy na środku dołek, wbijamy jajko i wlewamy roztopione masło. Wszystko zagniatamy nożem i opcjonalnie dolewamy ciepłe mleko. Jak już ciasto się połączy ze składnikami zaczynamy wyrabiać rękami około 10 minut,aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie odchodzi od dłoni podsyp mąką, a jeśli jest zbyt twarde dodaj jeszcze opcjonalne mleka.
 Tak przygotowane ciasto przełóż na talerz, posmaruj wierzch olejem i przykryj ręcznikiem aby ciasto nam nie wyschło i podstaw na 20 minut, aby doszło.

Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 3mm podsypując mąką pszenną, aby ciasto nam nie przywierało do stołu i wałka. Na rozwałkowanym cieście wykrawamy kółka.

 Na każde wycięte kółko z ciastem nakładamy jagody i pół łyżeczki cukru.

 Za pomocą specjalnego urządzenia zlepiamy pierogi. Można również ręcznie dowolnym stylem.

 Pierogi wrzucamy do gotującej wody z 2 łyżkami oleju. Gotujemy 3-4 minutki od wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzamy pierogi i posypujemy cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz