Pierogi z jagodami
Składniki:
500g mąki pszennej (około 3 szklanki)
250ml ciepłego mleka
1 duża łyżka roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
JAGODY+cukier
Dodatkowo:
Duży garnek z gorącą woda
3 łyżki oleju.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę , robimy na środku dołek, wbijamy jajko i wlewamy roztopione masło. Wszystko zagniatamy nożem i opcjonalnie dolewamy ciepłe mleko. Jak już ciasto się połączy ze składnikami zaczynamy wyrabiać rękami około 10 minut,aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie odchodzi od dłoni podsyp mąką, a jeśli jest zbyt twarde dodaj jeszcze opcjonalne mleka.Tak przygotowane ciasto przełóż na talerz, posmaruj wierzch olejem i przykryj ręcznikiem aby ciasto nam nie wyschło i podstaw na 20 minut, aby doszło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz