Pączki karnawałowe z marcepanem
Zawsze , gdy smażę pączki z marmoladą to koniecznie muszę upiec pączki z
masą marcepanową do ,której mam słabość. Uwielbiam je i zazwyczaj tylko
nimi się objadam.
Sposób przygotowania:Składniki na zaczyn łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia.Cukier puder miksujemy z żółtkami do białości. Następnie dodajemy roztopione masło.Do miski przesiej mąkę (pozostaw trochę do podsypywania ciasta) dodaj wyrośnięty zaczyn, masę z żółtkami, oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto bez grudek. |
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Najlepiej wstawić miskę z ciastem do drugiej miski z ciepłą wodą. |
Ciasto najlepiej podzielić na 4 części, lekko rozwałkować i wycinać kółka za pomocą specjalnego pierścienia lub szklanki. |
Na każdym krążku układamy kosteczkę masy marcepanowej, zlepiamy końce i formujemy kulkę.Pączki odkładamy na deskę posypaną mąką i zostawiamy pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia.. |
Pączki smażymy na gorącym tłuszczu,aż nabiorą złotego koloru z każdej strony (około 3 minuty z każdej strony). Ostudzone pączki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz