czwartek, 23 lutego 2017

Pączki karnawałowe z marcepanem

Pączki karnawałowe z marcepanem

  Zawsze , gdy smażę pączki z marmoladą to koniecznie muszę upiec pączki z masą marcepanową do ,której mam słabość. Uwielbiam je i zazwyczaj tylko nimi się objadam.


Sposób przygotowania:Składniki na zaczyn łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Cukier puder miksujemy z żółtkami do białości. Następnie dodajemy roztopione masło.Do miski przesiej mąkę (pozostaw trochę do podsypywania ciasta) dodaj wyrośnięty zaczyn, masę z żółtkami, oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto bez grudek.

Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Najlepiej wstawić miskę z ciastem do drugiej miski z ciepłą wodą.
Ciasto najlepiej podzielić na 4 części, lekko rozwałkować i wycinać kółka za pomocą specjalnego pierścienia lub szklanki.



Pączki smażymy na gorącym tłuszczu,aż nabiorą złotego koloru z każdej strony (około 3 minuty z każdej strony). Ostudzone pączki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz