środa, 6 grudnia 2017

Domek z piernika

Domek z piernika

Domek z piernika to przepiękna świąteczna dekoracja, która zdobi dom w czasie świąt, ale również sprawia całej rodzinie dużo radości podczas składania domku. Taki domek jest również doskonałym prezentem dla bliskich.





składniki:
1/3 kostki masła
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku dopieczenia
1 jajko
3-4 łyżki kakao

Lukier królewski do ozdoby
Składniki:
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
1 białko
(zalecam podwoić porcję ,aby na spokojnie wystarczyło ciasta i na dodatkowe pierniczki)

Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji

wykonanie:
1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
2. Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę i wymieszaj lekko mikserem. 







2.Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać  0,5 szklanki więcej.
Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.





3.Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy części naszego dowolnego domku. (Szablon na domek znajdziemy w internecie wpisując szablon na domek z piernika).
5. Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być.





4. Z pozostałej części wycinamy duży krążek z ciasta , pieczemy jak wyżej. Ustawimy na nim nasz złożony domek i ozdoby.
Dodatkowo wycinamy foremkami z resztek ciasta choineczki, bałwanki i renifera. Również pieczemy. Przed lukrowaniem pierniki studzimy.




5. Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.
Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.
Lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
Sklejamy 4 części ścian domku za pomocą lukru. Zostawiam na godzinę do wyschnięcia. Następnie przyklejam daszek. Po wyschnięciu dekorujemy lukrem królewskim cały daszek oraz zdobimy boki domku robiąc okna ,drzwi itp. ozdoby.
Domek przyklejamy do podstawy okrągłej z piernika. Dookoła przyklejamy nasze ozdoby z ciastek choinki, bałwanka i renifera. Na koniec posypuję wszystko cukrem pudrem,który imituje śnieg.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz