czwartek, 4 sierpnia 2016

Zapiekanka mięsno-warzywna

Zapiekanka mięsno-warzywna
 Składniki:
250g dowolnego makaronu
200g żółtego sera
400g pieczarek
1 cebula
300g drobiowego mięsa
przyprawa do kurczaka lub Gyros
groszek z marchewką konserwowy
sól i pieprz
sos beszamelowy:
100g masła
2 łyżki mąki
250 ml. mleka
20 ml śmietany kremowej 30%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz świeżo mielony
żółtko




 1.Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem.






2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
 Na dno naczynia do zapiekania wykładam połowę makaronu.


3. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem.
 Następnie wykładam podsmażone pieczarki i ser na makaron.


4. Na ser układam pieczone mięso drobiowe oraz resztę makaronu. (Mięso drobiowe kroimy na kawałki i smażymy w przyprawach. Można użyć gotowego mięsa pozostałego z obiadu. Ja użyłam roladek drobiowych, które pokroiłam w plastry).


5. Na koniec wykładam odsączony z zalewy groszek z marchewką.









  Sos beszamelowy: Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak aby masło się nie spaliło. Wsypuję mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu gdy uzyskamy gładką masę wlewamy stopniowo część mleka ze śmietana. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszam na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko.Mieszamy i od razu polewamy potrawę.



Całość zalewam rzadkim sosem beszamelowym. Tak aby podczas pieczenia wchłonął w zapiekankę. W taki sposób zapiekanka nie będzie sucha.


 Zapiekamy 30 minut w ok 200 stopniach C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz