sobota, 6 sierpnia 2016

Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta

Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta

Fantastyczne bułeczki, które najlepiej smakują prosto z piekarnika, ale spokojnie na śniadanko po wieczornym upieczeniu tez się nadają (o ile coś zostanie) :)Pomysł na te bułeczki nie jest mój, to znane tureckie bułeczki z serem. Takie bułeczki można podać na grillu, zabrać na piknik czy do pracy.




Składniki

składniki na ok 18 sztuk:
ciasto drożdżowe:
100 ml letniej wody
100 ml oleju
100 ml letniego mleka
100 ml śmietany kremówki 30%
200 gr jogurtu naturalnego
1 płaska łyżka soli
2 łyżeczki cukru
ok 50 gr. drożdży
białko
żłótko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700 gr maki
sezam do posypania

Farsz:
ok 300g sera Feta
pieprz świeżo mielony
Natka pietruszki, koperku lub lubczyku.



 Farsz: Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sera , doprawiamy pieprzem i dokładnie razem mieszamy.


 Do miski wkładamy mleko, wodę, pokruszone drożdże, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy rozpuszczając wszystkie składniki. Następnie dodaj śmietanę,jogurt i olej. Rozpuszczone składniki pozostaw na 5 minut. Następnie dodaj białko i stopniowo mąkę.
t


 Wyrabiaj ciasto tak długo aż nie będzie się kleić do rak i miski. odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. (Ja użyłam do wyrabiania miksera z końcówką typu "hak" do ciasta drożdżowego ).









 Gdy ciasto wyrośnie podziel je na około 18 kulek.
Następnie kulkę rozwałkować na prostokąt, na długi brzeg rozłożyć przez całą długość trochę farszu. Z drugiej strony ciasto ponacinać za pomocą noża do pizzy na paseczki o szerokości 2cm.















Ciasto zwijamy od strony farszu aż na paseczki.








 Następnie zwijamy rulon w ślimaka.








Przekładamy gotowe bułeczki na blachę ,aby sobie podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki żółtkiem i posyp np.sezamem.


Bułeczki pieczemy w ok 170st C przez 20-25 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz