4 pstrągi
świeży lub suszony lubczyk
sól morska
pieprz świeżo mielony
suszone pomidory
4 ząbki czosnku
masło klarowane do smażenia
cytryna
kasza jaglana
Wykonanie:
1. Świeże , ogłuszone pstrągi pozbawiamy wnętrzności i głów. Dokładnie myjemy pod wodą.
Następnie kładziemy tuszki pstrąga na ręcznik papierowy i zeskrobujemy łuski.
Przekładamy ryby na deskę i nacieramy przyprawami na wierzchu i w środku.
2.Do środka wkładam po gałązce lubczyku , rozcierając go lekko palcami ,aby wydobyć jego aromat. Można użyć suszonego lubczyku lub mrożonego. Pozostawiamy rybę na godzinę w lodówce.
3.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy po 2 ryby i smażymy po 5 minut z każdej strony. Następnie wyłącz kuchenkę, przykryj pokrywką patelnię i pozostaw na kilka minut.
4. Kaszę jaglaną ugotuj tak jak pokazano na opakowaniu. Ugotowaną kaszę podajemy z rybą skropioną cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz