Swojskie jadło z młodych ziemniaków i boczku
Pyszne i syte jadło to coś dobrego dla kogoś kto lubi ziemniaki zwłaszcza młode i boczek. Takie danie można jeszcze podać z sadzonym jajkiem i mizerią.
Składniki:
ok 2 kg małych ziemniaków (najlepiej młodych)
0,5 kg wędzonego boczku
1 cebula
100g masła 82%
pęczek koperku
przyprawa do ziemniaków i frytek
sól
Wykonanie:
Ziemniaki solimy i gotujemy w łupinach "mundurkach" do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ziemniaki przekładamy do dużego naczynia.które można włożyć do piekarnika i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Boczek kroimy na drobne paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na patelni po boczku przesmaż drobno posiekaną cebulę. Wyłóż wszystko na ziemniaki.
Na koniec rozpuszczamy masło i polewamy łyżką każdy ziemniak.
Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 200stC i zapiekamy 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie posypujemy posiekanym świeżym koperkiem.
0,5 kg wędzonego boczku
1 cebula
100g masła 82%
pęczek koperku
przyprawa do ziemniaków i frytek
sól
Wykonanie:
Ziemniaki solimy i gotujemy w łupinach "mundurkach" do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ziemniaki przekładamy do dużego naczynia.które można włożyć do piekarnika i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Boczek kroimy na drobne paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na patelni po boczku przesmaż drobno posiekaną cebulę. Wyłóż wszystko na ziemniaki.
Na koniec rozpuszczamy masło i polewamy łyżką każdy ziemniak.
Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 200stC i zapiekamy 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie posypujemy posiekanym świeżym koperkiem.
Nie ma to jak takie pyszności mieć na stole na co dzień. U nas w domu wszyscy jesteśmy smakoszami dobrych wędlin i ostatnio zajadamy się tymi od Karol-Zakłady Mięsne. Mięso i wędliny oferują najwyższej jakości.
OdpowiedzUsuń