wtorek, 5 lipca 2016

Swojskie jadło z młodych ziemniaków i boczku

Swojskie jadło z młodych ziemniaków i boczku

Pyszne i syte jadło to coś dobrego dla kogoś kto lubi ziemniaki zwłaszcza młode i boczek. Takie danie można jeszcze podać z sadzonym jajkiem i mizerią.

Składniki:

ok 2 kg małych ziemniaków (najlepiej młodych)
0,5 kg wędzonego boczku
1 cebula
100g masła 82%
pęczek koperku
przyprawa do ziemniaków i frytek
sól

Wykonanie:
 Ziemniaki solimy i gotujemy w łupinach "mundurkach" do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ziemniaki przekładamy do dużego naczynia.które można włożyć do piekarnika i posypujemy przyprawą do ziemniaków.






 Boczek kroimy na drobne paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na patelni po boczku przesmaż drobno posiekaną cebulę. Wyłóż wszystko na ziemniaki.








 Na koniec rozpuszczamy masło i polewamy łyżką każdy ziemniak.
 Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 200stC i zapiekamy 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie posypujemy posiekanym świeżym koperkiem.

1 komentarz:

  1. Nie ma to jak takie pyszności mieć na stole na co dzień. U nas w domu wszyscy jesteśmy smakoszami dobrych wędlin i ostatnio zajadamy się tymi od Karol-Zakłady Mięsne. Mięso i wędliny oferują najwyższej jakości.

    OdpowiedzUsuń