środa, 6 lipca 2016

Blok czekoladowy z Rafaello

Blok czekoladowy z Rafaello

 Blok czekoladowy kojarzy się z dzieciństwem, ale nie naszych dzieci, które mają słodycze na wyciągnięcie ręki. Jednak ja lubię czasami zrobić ten przysmak z różnymi dodatkami w środku, a moja córeczka jest zawsze nim zachwycona.


Składniki

kostka margaryny Kasia
pół szklanki wody
szklanka cukru
3 łyżki kakao
0,5 kg pełnotłustego mleka w proszku
1 opakowanie chrupek w czekoladzie
1 opakowanie kulek kokosowych typu "Rafaello"
dodatkowo:
dowolna forma i posypki do udekorowania.

Wodę z cukrem i margaryną rozpuścić w garnuszku. Jak się rozpuści dodać kakao i mieszać aż się połączy.

Następnie wsypać mleko w proszku i wymieszać, żeby nie było grudek.

Masę lekko przestudzić.

W dowolną formę wsypuję chrupki czekoladowe ,aby wypełniły dno. Na chrupki kładę kulki kokosowe.  

Masę czekoladową wkładam do formy, dokładnie wypełniając szczeliny między kulkami kokosowymi. Dociskam masę i wykładam na wierzch pozostałe chrupki czekoladowe. Przed krojeniem pozostawiam na kolka godzin do schłodzenia.

 

2 komentarze: