Ciasto cytrynowiec
Bardzo smaczne i orzeźwiające cytrynowe ciasto na ciepłe i upalne dni.
Smak cytrynowy jest bardzo wyczuwalny ,co jest wielką zaletą tego
ciasta.
|
Składniki
Biszkopt o wymiarach
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe
200ml soku z cytryny (użyłam 4 duże sztuki)
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
200g masła 82%
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej kremówki 30% lub 36%
1 śmietanfix
1 galaretka cytrynowa (rozpuścić w 1 szklance gorącej wody)
3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
ok 30 ciasteczek herbatników
1 cytryna
ok 30 sztuk malin
30 sztuk listków świeżej mięty
2 cytrynowe galaretki
Wykonanie:
Budyń cytrynowy: Szklankę wody , sok z cytryny i cukier zagotuj.
Budyń rozprowadź z pozostałą zimną woda i dodaj do gotującej się wody z
sokiem. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Budyń studzimy. | | | | | |
|
|
|
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i
chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować
jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie
wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut. |
Krem cytrynowy: Miękkie masło ubijamy kilka minut, następnie zmiksuj
osobno budyń i dodawaj go porcjami do masła. Miksuj kilka minut na
gładką masę.
Zimną kremówkę ubij ,dodaj cukier puder i śmietanfix. Dodaj przestudzoną galaretkę do śmietany i zmiksuj.
Na biszkopt wykładam krem cytrynowy, dokładnie rozprowadzam po całości
biszkoptu, następnie wykładam masę śmietanową. Schładzam kilka minut.
Na schłodzoną masę wykładam ciasteczka jedno przy drugim.
Na każde ciasteczko układam kawałeczek plasterka cytryny , malinę i listek mięty.
Galaretki rozpuszczam z 3 szklankami gorącej wody. Pozostawiam do lekkiego stężenia i dopiero wylewam delikatnie na ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz