czwartek, 15 grudnia 2016

Miękkie pierniki

Miękkie pierniki

Zaletą pierników jest to,że są od razu miękkie i nie są twarde jak kamień. Po prostu można je zrobić 2 dni przed świętami i delektować się ich miękkim smakiem....




Składniki:

Porcja na 40-50 pierników
1/3 kostki masła
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku dopieczenia
1 jajko
3-4 łyżki kakao

Lukier królewski do ozdoby
Składniki:
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
1 białko
+ barwniki


Wykonanie:
 Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
 Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia.


 Następnie dodaj mąkę i wymieszaj lekko mikserem. następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
 Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła. Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.



 Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być.
 Przed lukrowaniem pierniki studzimy.

 Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji. Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru. Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
 Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
 Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz